toppizza2La doar doi ani de la deschidere, Zano, pizzeria de la parterul căminului studențesc T17 din campusul Tudor Vladimirescu din Iași, urcă pe locul 46 în clasamentul 50TopPizza și este declarată cea mai bună pizzerie din România. "E o surpriză și pentru noi deoarece știm că avem o pizzerie la parterul unui cămin studențesc dintr-o zonă unde nu se întâmplă nimic, o insulă printre amaneturi și baruri", spune pitoresc patronul pizzeriei Zano, Alex Gafițianu. ”Când am deschis pizzeria nu știam că este în cea mai proastă locație posibilă, dar premiul și recunoașterea internațională arată, la nivel simbolic, faptul că se poate pleca de oriunde pentru a ajunge sus”, a adăugat tânărul antreprenor. 
 
Juriul vine ”pe neve” și dă note ingredientelor, meniului, băuturilor, chelnerilor, muzicii, până și trecătorilor
     
Întrebat cum e posibil ca o pizzerie studențească să învingă locații pretențioase (numai la PALAS sunt alte 10 restaurante care au înghițit, fiecare, investiții de 3-4 sau chiar 10 ori mai mari fără a câștiga premii internaționale), Alex Gafițianu a răspuns cu un zâmbet după care a turuit: ”membrii juriului vin pe neanunțate, nu îi știmZici că sunt simpli clienți care comandă, mănâncă și pleacă. Dar în calculul lor se notează tot - calitatea ingredientelor, felurile de pizza, cum e format meniul, ce băuturi sunt, cât de repede vine comanda, cum se poartă personalul care deservește, dacă zâmbesc sau nuSe uită la decoruri, dacă sunt flori sau culori calde. Iau în considerare inclusiv cum reacționează trecătorii, dacă se opresc în dreptul pizzeriei, dacă zâmbesc atunci când ajung în dreptul nostruSunt luate în calcul aproape 20.000 de pizzerii din toată lumea, se dau note și apoi se face clasamentul. E la fel ca la oferirea stelelor de către Ghidul Michelin. Premiera a avut loc la Madrid pe 4 iunie”. 
 
Ce bani face pizzeria nr 1 a României
     
În 2024 Zano s-a clasat pe locul 49 iar în 2025 a urcat pe locul 46 în clasamentul 50TopPizza. ”Primul premiu ne-a triplat brusc cifra de afaceri iar al doilea arată o dublare a încasărilorLa sfârșitul anului fiscal 2024 am avut încasări de 900.000 de euro, cu un randament de aproape 20%. Dar tot profitul a fost reinvestit, vrem să îmbunătăim mereu serviciile”, a spus patronul pizzeriei Zano. 
     
Întrebat cât ar cere pe această afacere dacă mâine un om de afaceri mare, gen Iulian Dascălu, ar dori să o cumpere, Mihai Gafițeanu a spus inițial că ”nu e de vânzare”, apoi, la insistențele noastre, a revendicat ”1,5 milioane euro”  
 

toppizza

Patron cu facultate și master la Londra în domeniul Psihologiei, pizzaiolo cu doar 8 clase
     
Ca să fie și mai colorată povestea Zano, precizăm că patronul pizzeriei are doar 25 de ani și a făcut studii într-un domeniu ce nu are nici o legătură cu activitatea de acum. Mihai Gafițeanu este absolvent de Psihologie la Londra, apoi a făcut tot acolo un master în Neuroștiință. ”Dacă rămâneam în capitala Marii Britanii găseam rapid un job cu 5000 de lire net lunarDar am vrut să fac ceva la mine în țară, de asta am revenit”. Pus să explice cum de a lăsat baltă Psihologia și s-a apucat de alimentație, el a explicat ca orice student teribilist: ”în anul 1 am mâncat foarte multă pizza la Londra. Nu îmi plăcea foarte mult dar era mâncare obținută ușor, era la parterul clădirii în care locuiam și costa puțin. Calitatea însă nu era grozavă așa că m-am gândit că poate voi face eu ceva mult mai bun. Am găsit apoi un pizzaiolo extraordinar - Giovanni Santarpia - și împreună am construit pizzeria Zano. Giovanni Santarpia nu are studii, are doar 8 clase, dar ne-a arătat o sumedenie de rețete din Napoli, rețete care au avut un succes uriaș

Comments  

 
0 #1 Andrei 2025-06-21 07:37
Marketing ,in rest pizza care am servit-o era sincer necoapta ,ori ii depaseste situatia si nu mai fac fata ,ori e un marketing bun de m-a facut sa merg o data si atat ca ce am mancat nu se putea numi pizza de top !!!
Report to administrator
 

Nu mai aveti dreptul de a comenta pe aceast site.

Citeste mai multe articole din: TOPIASI

Contacteaza-ne

Telefon: +40723390003

Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Despre Proiect

Ultimele Articole

Bagaju' si Peisaju'

Secretele Iasului

Iaşul vechi

RokGallery module Iaşul vechi (id=174) does not have a gallery selected