balanici bun
"Suntem spărgătorii de gheaţă în exportul de genetică la vite. Am ajuns să vindem în străinătate cam 200 de vaci anual, în principal în Republica Moldova. Am putea să mărim ferma proprie dar conjunctura nu este potrivită. Şi, oricum, din export facem o marjă de profit, mică dar o facem", a declarat Liviu Bălănici, patronul fermei de vite a grupului Panifcom. Dezvăluirea a fost făcută cu ocazia aniversării a 100 de ani de la apariţia primei afaceri a grupului agroindustrial ieşean. 
 
Cum a apărut ferma de vite: aveau prea multe recolte şi încasau prea greu banii
     
 
"Fiecare sector are centrul lui de cost", spune din start Liviu Bălănici. 
     
"Trebuia să rotim culturile așa că, pe lângă grâu, făceam porumb de sămânţă, sfeclă de zahăr, dar asta ne aducea banii foarte târziu, aveam probleme cu cash-flow-ul lunar. Atunci am zis să facem o fermă de vaci de lapte, să ne vină banii lunar. În 2007 am înfiinţat ferma, am adus de la început vite Holstein in Germania, Olanda şi Austria, dar de 10 ani am extins numărul de animale doar prin cercetare proprie şi inseminare cu cele mai performante gene. Nu ştiu dacă e cea mai performantă fermă zootehnică din România, dar ținem ştacheta foarte sus, am lucrat cu genetică de top mondial, am avut consultanţi, am făcut profil genetic, am cumpărat cei mai buni tauri. Scopul nostru a fost să facem bani şi din genetică nu numai din lapte", a povestit patronul fermei.
 
panifcom diverse feluri de paine 1
"Respectăm dumnezeieşte protocoalele pe tot ce înseamnă sănătatea animalelor"
     
 
Liviu Bălănici susţine că în ferma de la Iacobeni (45 km de Iaşi) regulile sunt la fel de stricte ca în Arizona (SUA) sau la marile ferme din Occident: "Respectăm dumnezeieşte protocoalele pe tot ce înseamnă sănătatea animalelor". 
     
Oficiali chemaţi de la Bucureşti au confirmat că la ferma Panifcom "s-au luat toate regulile pentru ca animalele să fie complet protejate faţă de bolile cu impact economic. Există un management al dejecțiilor şi al sterilizării compostului. Este cu adevărat o fermă de top, comparabilă cu orice fermă similară din Occident", a spus Ionuț Lupu, directorul Asociației Holstein. 
     
S-au făcut investiții considerabile în eficiența furajării, astfel încât animalele beneficiază de sistemul nutritiv Ecofeed. Raportul de hrană este diminuat, însă cu rezultate de producție mărite, fără un proces intensiv care ar putea stresa sau destabiliza animalul.
 
47 de litri de lapte/ vacă dar "focusul este foarte mare pe viţei"
     
 
Şeful fermei de vite a grupului Panifcom susţine că 850 de vaci sunt mulse zilnic şi furnizează o medie de 47 de litri de lapte de animal. 
     
Patronul fermei se declară mândru dar pretinde că "focusul este foarte mare pe viţei" şi insistă că "viitorul este genetica". 
     
Ferma Panifcom de la Iacobeni (Vlădeni) are 2100 de vite, din care 850 sunt exclusiv pentru lapte. 
     
În cadrul grupului se cultivă 4000 de hectare, grâul semănat fiind şi el selctat pe criterii ştiinţifice: "totul este atent monitorizat, nimic nu e lăsat la voia întâmplării, urmărim doar calitate" a insistat Bălănici.  
holicov si balanici 1
 
"Vrem să ajungem pe mesele românilor din toată ţara"
     
 
Omul de afaceri ieşean a susţinut că în acest moment Panifcom produce zilnic peste 100.000 de pâini dar că numărul va creşte. "Avem produse de calitate foarte bună iar tot mai mulţi români cer asta. Am observat din studii de piaţă că, mai ales după pandemie, românii vor să aibă pe masă pâine de calitate superioară. Așa că asta producem şi vrem să ajungem în casele tuturor românilor, vrem o extindere la nivel naţional pe acest domeniu", a spus Bălănici. 
     
În urmă cu aproape un an oficialii PANIFCOM anunţau că "suntem prezenți cu produsele noastre în peste 2.000 de magazine de proximitate și lucrăm cu principalele supermarketuri din Zona Moldovei". 
     
"Întregul proces de producție Panifcom este automatizat. Pornind de la silozuri (cu o capacitate de 350 de tone), făina intră direct pe una din cele 3 linii de producție a pâinii, iar de la malaxare până la ambalare totul se realizează fără intervenție umană", susține un comunicat de presă al firmei ieșene.   
     
Aceeaşi sursă susţine că "ambalajele pe care le folosim sunt reciclabile și păstrează tot ce este mai bun, mai mult timp. Încă o dovadă că știm să facem pâine este locul I obținut de pâinea Mândria Brutarului, cu semințe, la concursul Gustul Ales, concurs din industria de panificație organizat de Roaliment".
 
Şeful firmei acuză reclame mincinoase pentru pâini nesănătoase
     
 
”Este din ce în ce mai dificil, pentru orice consumator, să facă alegeri informate, bombardați fiind de tot felul de articole, de știri și de mituri despre pâine. Vrem să creăm un cadru de discuții credibil și deschis despre pâine demontând mituri și explicând concepte încă puțin cunoscute. Ce ar trebui să conțină o pâine pe care o mănânci zi de zi, cât durează să faci o pâine bună, dacă pâinea pe care o putem face noi acasă este mai sănătoasă sau nu decât pâinea pe care o găsim în magazine, ce tip de pâine ar trebui să îi punem copilului nostru pe masă, ce este gustul de altădată, ce este pâinea cu rețetă curată sau ce este maiaua sunt doar câteva din temele care vor fi explicate pe larg”, spunea Liviu Bălănici în urmă tot cu un an.
panifcom paini
 
Agricultură ştiinţifică
     
 
Agricultura la Panifcom înseamnă peste 4.000 ha lucrate, din care mai mult de o mie de hectare sunt irigate. 
     
Aratul și toate lucrările cu potențial abuziv asupra solului au fost eliminate, pentru ca rezervele de carbon din sol să nu fie eliberate în atmosferă, utilizându-se așa-numita tehnologie no-till.
     
Cantitatea de îngrășăminte a fost redusă la jumătate, întrebuințându-se doar îngrășăminte lichide. Aplicarea acestora se bazează pe nevoile punctelor diferite din suprafața arabilă, tocmai pentru a evita folosirea lor în exces.
     
Tot ce putea fi digitalizat a fost digitalizat, așa încât se înțelege mult mai bine ceea ce se întâmplă în câmp, utilajele sunt urmărite, la fel condițiile meteo (prin propriile stații meteo), dăunătorii sunt urmăriți. Astfel, producția este optimizată, iar eventualele amenințări exterioare pot fi prevăzute cu precizie, luându-se măsuri din timp.
   
 
Cei de la Panifcom se folosesc de diversitatea și rotația culturilor, aceasta din urmă fiind o tehnică importantă pentru a menține solul sănătos și pentru a evita epuizarea completă de nutrienți. Presupune cultivarea de plante în diferite locații de-a lungul mai multor ani, astfel încât recoltele viitoare să ajute la refacerea substanțelor hrănitoare.
     
În anul 2021 s-a investit în sterilizarea gunoiului de grajd, iar astăzi îngrășămintele organice din ferma Panifcom ajung pe câmp.
 
Valoarea Panifcom a trecut de 50 milioane euro 
     
 
În cifre statistice, afacerile Panifcom înseamnă încasări de 30 de milioane euro în 2023 cu un randament net de 12%. Ţinând cont de nivelul de rentabilitate - circa 3,5 milioane euro net anual - şi multiplii folosiţi de firmele de audit pentru domeniul alimentar, cu specific pe morărit şi panificaţie (între 12 şi 20), putem estima valoarea afacerii Panifcom la minim 50 milioane euro
     
Mai importanţi pentru comunitate sunt însă alţi 2 indicatori: Panifcom asigură locuri de muncă pentru aproape 400 de oameni iar statului îi achită taxe şi impozite de peste 5.000.000 euro anual. Numai în ultimii 30 de ani de activitate statul a încasat de la producătorul ieşean de pâine peste 50 milioane euro. 
     
Afacerea Panifcom este deţinută de Ştefan Holicov şi Liviu Bălănici, în cote egale. 

Nu mai aveti dreptul de a comenta pe aceast site.

Citeste mai multe articole din: TOPIASI

Contacteaza-ne

Telefon: +40723390003

Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Despre Proiect

Ultimele Articole

Bagaju' si Peisaju'

Secretele Iasului

Iaşul vechi

RokGallery module Iaşul vechi (id=174) does not have a gallery selected