deleanu remus linga butoaie 1
 
         Cotnari, cel mai cunoscut brand din Iaşi potrivit tuturor topurilor de specialitate, a realizat un film în care dezvăluie detalii inedite din procesul de producţie al vinurilor Cotnari. "În sucurile din comerţ este o cantitate mult mai mare de sulf decât în vin iar durerea de cap o dă cantitatea de vin pe care o bei nu sulful", "în micile gospodării igiena nu are cum să se apropie de cea din cramele mari" sau "noi ţinem la maturat şi 5 ani o sticlă pentru a obţine calitate" - sunt câteva din secretele dezvăluite de COTNARI-. 
       
        Vedeţi aici COTNARI - Crama Transparentă - YouTube
 
 
Afaceri de sute de milioane
 
         Combinatul de vinuri COTNARI SA a raportat Fiscului afaceri de 134,4 milioane lei în 2023 şi un profit de 7,2 milioane lei
         Firma Cramele Cotnari SA (acţionari sunt combinatul Cotnari cu 70% şi Casa de Vinuri Cotnari cu 30%) a avut încasări de 86,5 milioane lei în 2023 şi un profit de 482.000 lei
 
cotnari viile
     
       Iar Casa de Vinuri Cotnari - firma copiilor proprietarilor combinatului - a avut anul trecut afaceri de 25,7 milioane lei şi un profit de 5 milioane lei
       În total grupul COTNARI a încasat aproape 250 milioane lei li a obţinut un profit de 12,7 milioane lei. 
       Cu aceste cifre grupul ieşean este în top 3 naţional al producătorilor români de vinuri. Cu menţiunea specială că la Cotnari se produc numai vinuri româneşti, fiind singurul producător care bifează acest statut. 
  

Investiţii masive în robotizare şi eficientizare
         Cotnari SA are un numar constant de aproape 300 de angajati permanenti la care se adauga intre 300 si 700 de lucratori sezonieri, in functie de specificul lucrarilor viticole din timpul anului. Pentru a preveni criza de personal dar şi creşterea costurilor cu forţa de muncă, fenomen deja cronic în industria viticolă, combinatul ieşean investeşte masiv în "cresterea mecanizarii si automatizarii"
        Tot în direcţia "robotizării" procesului de producţie, au fost alocaţi banii necesari construirii în 2024 a unei noi secţii complete de prelucrare mecanizată a strugurilor, cu o capacitate de prelucrare de 500 tone/zi. Au mai fost cumpărate deja bene noi pentru recoltare mecanizata iar pe partea de viticultură s-a bugetat replantarea a circa 80 ha de vita de vie.
        "De asemenea, am modernizat sectia actuala de prelucrare a strugurilor prin achizita a 4 desciorchinatoare si 2 prese noi. Tot in vinificatie, pe langa sectia noua de prelucrare mecanizata, am extins capacitatile de fermentare cu inca 4 milioane de litri, pentru reduce semnificativ perioada de recoltare. Estimam ca valoare totala a acestor investitii va fi de aproximativ 20 milioane de lei", au comunicat reprezentanţii Cotnari SA.

Cât vin se face anual la Cotnari
        Tot ca un exerciţiu de transparenţă totală, reprezentanţii Cotnari au transmis că la combinatul ieşean se proceseaza anual 21 milioane de kg de struguri din care se obtin aproximativ 15 milioane litri vin. Capacitatea de prelucrare este de 900 tone/zi la crama Cotnari (fara noua sectie de prelucrare mecanizata) si 200 tone/zi la crama Axinte.
        Volumul total de limpezire must, fermentare, limpezire, depozitare la Crama Cotnari este de peste 30 mil litri, iar la Crama Axinte de aproximativ 6 milioane litri.
        Volumul total de vanzari este de aproximativ 12,5 milioane de unitati/an.

Nu mai aveti dreptul de a comenta pe aceast site.

Citeste mai multe articole din: Cei mai puternici ieseni

Contacteaza-ne

Telefon: +40723390003

Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Despre Proiect

Ultimele Articole

Bagaju' si Peisaju'

Secretele Iasului

Iaşul vechi

RokGallery module Iaşul vechi (id=174) does not have a gallery selected